Thursday, January 27, 2011

Inovasi: Controller Rock Band kini boleh dimainkan dengan instrumen Gitar yang betul.














Berita ini mungkin dah terasa sikit basi di arena gaming global. Tetapi buat
gamers lokal ia diyakini masih lagi terhangat. Harmonix (penerbit game 
Rock Band) telah memperkenalkan mode game PRO di dalam series
terbaru game Rock Band.

Untuk melayakkan anda memainkan PRO Mode, syaratnya adalah 
dengan membeli controller gitar buatan Fender yang dicipta khusus 
untuk memberi pengalaman seperti bermain alat gitar yang sebenar.

Gitar controller ini sebenarnya dicipta mengikut ukuran asal 
instrumen gitar cuma kurang dari segi berat dan minus tali gitar 
di fretnya sahaja.

Sememangnya anda pengguna/gamers pasti bakal berbelanja
mahal jika mahu merasakan pengalaman ini. Diakui Harmonix 
berani dan mempunyai visi di dalam meneroka inovasi permainan 
video yang  berorientasikan muzik.

Abaikan fakta diatas, dan kini sudah ada beberapa usaha terkini 
pemuzik dan gamers di dalam menggunakan terus instrumen 
yang benar untuk bermain game Rock Band di dalam PRO mode.Berikut 
adalah formulanya. Jika ada semangat pengembara anda boleh cuba sendiri.


Roland Gk-3a pickup on guitar
-> 13 pin midi cable
-> Axon ax-100
-> 5 pin input on usb midi adapter
-> computer running g2ghpro
-> rock band 3 pro midi adapter


http://game2midi.sourceforge.net/

Friday, January 7, 2011

2011. Tahun utk menikmat teknologi game!















Masuk tahun baru ni, aku terlambat 6 hari nak update. Punca dia pasal
bahana game. Baru selesai main COD: BlackOps. Memang masyuk!

Masih lagi setia dengan platform PC, sebab tak mampu la nak invest
duit banyak² utk console dan games. Memang diakui seleksi khas
games utk console (360,PS3 & Wii) cukup menghairahkan!

Dibawah ada lima senarai game PC yang aku cukup² tak sabar nak MAIN!
  1. Dead Space 2
  2. Crysis 2
  3. Deus - Ex Human Revolution
  4. Assassin's Creed Brotherhood 
  5. Diablo 3
Fokus utama di dalam lima list ni, pastilah Crysis 2 utk kapasiti CryEngine
3, dan sequel Dead Space. Sound design Dead Space 1 adalah antara 
yang terbaik.

Utk consoles dah pun kluar, tapi PC dijangka keluar Feb ini.