Friday, April 22, 2011

RIP Tim Hetherington and Chris Hondros

Sebastian Junger(kiri) dan Tim Hetherington(kanan)

















Diatas adalah foto dua sosok pengarah filem dokumentari perang 
Restrepo. Bertempat di Lembah Korengal, Afghanistan, kedua² 
mereka menetap dan merekod semua kegiatan ketenteraan AS 
di outpost Restrepo.

Ini adalah filem dokumentari perang yang super-real dan lain dari 
yang lain. Aku baru berjaya menonton filem ini pada malam Rabu 
yang lalu & cukup terkesan dengan hasil penerbitannya yang tulus.

Hari Khamis kelmarin, apabila membaca tajuk berita terkini dari Google,
hati sedih dan pilu apabila Tim Hetherington meninggal ketika bertugas
di Misrata, Libya. Untuk rekod Tim adalah pemenang anugerah World
Press Photo tahun 2007.

Turut sama tewas bersama beliau adalah fotojournalis dari agensi
Getty Images, Chris Hondros. Hasil kerja beliau pada saat akhir 
ketika bertugas di Libya boleh disaksikan di Boston dot com.

Selamat jalan kepada mereka berdua kerana berkerja hingga ke 
titik penghabisan. Rest In Peace!


Monday, April 18, 2011

Main Puteri @ Black Box, Duta Solaris

Pix Credit: RN
















Traditional show: Main Puteri
Black Box @ Map/Publika
Solaris Dutamas

Had to admit it, I never been or witnessing a live traditional show before.
This is my first one-hour traditional show which left me in awe. It's eerie 
mood & hypnotic quality music sends me back to my childhood days 
during the 80's.

The group which are called Kumpulan Main Puteri Pusaka hails from 
Machang, Kelantan & consist of 10 members. All of them are male 
and there is an interesting mix/variety of lineup ranging from 
young boys/teenagers and adults.

These group of fine traditional musicians were booked one month
in advance by Mr. Eddin Khoo writer/translator and founder of Pusaka.

According to the facts: Main puteri, one of the oldest of Kelantan’s ritual 
traditions, is a healing tradition conducted in the event of psychological
illness.

What I think of the show are simply brilliant, raw and uncompromising. 
These are not the standard cultural show that's primary being subjected 
by the draconian rules imposed by the lame ass bureaucrats.  

Tok Puteri (the frontman) steals the show with his swagger,charisma 
& cobra-like trance movements which I think could just topple even the
great Mick Jagger & Axl Rose combined.
































































Monday, April 11, 2011

Kill Bill: The Whole Bloody Affair.

Credit: Tyler Stout



























'revenge is a dish best served cold' - old Klingon proverb

At last, QT proceed juga dgn plannya untuk menerbit/tayang
mahakarya filem keempatnya sebagai satu naratif saga yang 
lengkap.

Kedua² filem digabung & kini diberi tajuk yang cukuplah sensasi
lagi mantap. Mengikut sejarah, print film ini pernah ditayangkan 
pada pesta filem Cannes 2004 dahulu.

Durasi selama 215 minit dan lengkap dengan segmen intermission
kabarnya versi ini ada suntikan animasi baru pada segmen 
O-Ren Ishii serta penambahan babak keganasan yang secukup rasa.

Poster diatas adalah hasil kreativiti Tyler Stout dan dijual kepada umum.
Ada 2 versi cetakan dihasilkan dan semuanya dicetak terhad hanya
600 keping.

Maklumat lanjut sila ke omgposters.

Wednesday, April 6, 2011

Julai, Incubus bakal ke Jakarta & Manila.

Pix credit: RN




















Berita baik, Incubus bakal berkonsert lagi di Asia. Setakat
ini mereka dijadualkan bermain di Jakarta (26 Julai) &
Manila (28 Julai)

Ini mungkin serentak dengan rencana mereka yang mahu 
menerbitkan album terbaru pada bulan Julai. 

If Not Now, When? adalah tajuknya dan turut sama 
diperdengarkan dengan single terbaru iaitu Adolescents.

Sila ke Antiquiet  jika anda ingin mendengar hasilnya.

Terakhir Incubus pernah konsert di Sunburst pada 2008
di KL.  Positif mereka akan singgah juga di KL jika 
ada promoter yang tgh loaded bulan Julai ni.

Monday, April 4, 2011

22. M. Foad Hassan, Illustrator/Lecturer

Pix credit: RN






















Berasal dari JB, Foad adalah seorang pelukis/illustrator yang kini
aktif mengajar  di utara semenanjung. Cover album M.Nasir 
'Phoenix Bangkit' adalah antara  hasil kerja tangan beliau yang 
cukup berpengaruh kerana menang  Anugerah Kulit Album terbaik
pada AIM 2002.

.Fokus ke medium/teknik catan apa sekarang?
Medium yg digunakan sekarang ada pelbagai,kalau drawing 2D.
kadang² marker, oil pastel.Tengok mana²  yg tercapai...
kalau drawing 3D, wire.

.Sapa pelukis yang kau kagumi  dari dulu sampai sekarang?
Pelukis, more illustrator type. Norman Rockwell, Mort Drucker, 
Bill Seinkiewic, Kent Williams, Dave McKean, Sebastian Kruger,
Dato Lat, Amron , Mohas.

.Kenapa pilih lukisan/llustrasi sebagai punca rezeki?
Dari sekolah nak jadi pelukis cover album. So masuk  graphic tu la terus 
berkecimpung dlm illustration. Lagi pun masa gua kecik dulu belajar lukis 
nak boleh lukis apa saja. So illustrator lagi mencabar kerana buat untuk 
orang.  Tapi sejak 2 menjak ni lagi suka buat kerja² sendiri. Boring dah 
buat orang punya. Tapi pengalaman tu terbaik untuk jadi versatile.

.Mana yang penting di dalam bidang seni, 
 bakat atau kerja keras?
 Kerja keras. Bakat cuma bawa ke tahap² tertentu je. 
 Tapi pencari akan dapat banyak kelebihan.

.Persiapan apa yang perlu ada pada seseorang jika dia tekad 
 untuk masuk di dalam gelanggang seni lokal.
 Rajin dan jangan loyar buruk...hahaha...senantiasa maju diri.